27° Środa
19 Września






Pixabay

Uwielbiasz czekoladę? Dziś jest jej dzień!

Kto z nas nie kocha czekolady... Ten przysmak towarzyszy nam od ponad 200 lat. Choć czekolada nie służy przecież tylko do jedzenia, wykorzystywana jest również do masażu, znajdziemy ją m.in. w mydłach lub w piwie. Dziś nawet osoby będące na najbardziej rygorystycznej diecie mogą sobie pozwolić na odrobinę słodkiej przyjemności, bowiem 12 kwietnia obchodzimy w Polsce Dzień Czekolady!

Czekolada to nic innego jak wyrób cukierniczy stworzony z miazgi kakaowej, który w zależności od rodzaju łączy się z wszelakimi dodatkami. Jeżeli chcemy poznać historię czekolady to musimy cofnąć się do czasów Majów i Azteków. Ci pierwsi produkowali z nasion kakaowca napój o nazwie Xococalit. Był on wykorzystywany w czasie modłów. Natomiast Aztekowie rozdrabniali nasiona kakaowca i produkowali z nich zimny napój z kukurydzą, chili, miodem i wanilią.

Europa poznała nasiona kakaowca dzięki odkryciu Ameryki przez Kolumba. Przywiózł je do swojego rodzimego kontynentu, jednak nasiona nie zachwyciły dworcu. Dlaczego? Bo nie wiedzieli co z nimi zrobić... Dopiero w XVII w. stały się one popularne – roztarte nasiona mieszano z ciepłą wodą i cukrem. Rewolucja pojawiła się w 1828 r., gdy Casparus van Houten wynalazł metodę proszkowania nasion kakaowca. Jego syn Francis Fry połączył kakao, cukier i rozpuszczony tłuszcz kakaowy w taki sposób, że powstała pierwsza tabliczka czekolady.

Ale co najważniejsze, czekolada może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie, a to dlatego, że powoduje wydzielanie endorfin! Zatem gdy zjemy nieco czekolady poprawiamy sobie nastrój, a nawet łagodzimy ból. Pamiętajcie jednak, że dzienna dawka wynosi 50 g.

Warto też wiedzieć, że zwierzęta nie trafią czekolady. Między innymi dla psów i kotów zjedzenie czekolady może mieć przykre skutki zdrowotne.


Seweryn Dębiński
seweryn.debinski@wprmedia.pl

Podobne artykuły


baner

Komentarze | 3

captcha

Klikając "Dodaj komentarz", akceptujesz regulamin dodawania opinii.

Gość

Warto też wiedzieć, że zwierzęta nie trafią czekolady. Buahahaha

Gość

Jak to dziś... Myślałam, że co dziennie...

Gość

trzeba wiedIeć, że czekolada może zabić człowieka, co zresztą Lang i Ammeux udowodniły swoimi badaniami. Po siedmiu latach zbierania danych i różnego rodzaju doświadczeń obliczyły, że śmiertelna dawka czekolady to 7,74 kilograma na jednego człowieka. Jest zatem dużo groźniejsza w skutkach od spożywania marihuany, tórej dawka śmiertelna jest ok dziesięciokrotnie wyższa od dawki czekolady.